10 Δεκ 2012

Κομματικά αποβράσματα στις ΔΕΚΟ. Η λάθος συνταγή συνεχίζεται!

Από την Καθημερινή 
      Αποτυχημένοι άεργοι στις ηγεσίες ΔΕΚΟ 
      Του Νίκου Ξυδάκη 
     Ακόμη και την υστάτη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν την ευκαιρία να στείλουν στον δοκιμαζόμενο και απαισιόδοξο ελληνικό λαό ένα εγκαρδιωτικό και ενωτικό μήνυμα:ένα μήνυμα για αξιοκρατία, για αποκατάσταση της λειτουργικότητας και του αισθήματος δικαίου στο κράτος. 
       Τέτοια ευκαιρία είναι ο διορισμός νέων επικεφαλής στις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Mέχρι στιγμής, οι διαρροές από τα κυβερνητικά γραφεία προεικονίζουν την ίδια θλιβερή τακτική διορισμών αποτυχόντων πολιτευτών στις ηγετικές θέσεις των δημόσιων οργανισμών, αυτήν ακριβώς την τακτική που εξαθλίωσε τη διοίκηση και εξαχρείωσε διοικούντες και πολίτες. Μιλάμε βέβαια για την πιο αισχρή μορφή πελατειακής διαχείρισης κρατικών πόρων και εξουσίας και για τον παρασιτισμό της πολιτικής τάξης επί του κοινωνικού σώματος, ρικνού πλέον, χωρίς σάρκα και χωρίς αίμα. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να αναλογιστούν σε ποια οικτρή κατάσταση βρίσκεται το κράτος που διοικούν, την ένδεια στελεχών και την απουσία φρονήματος μεταξύ των εναπομεινάντων, την αδιαφορία ή και την εχθρότητα. 
        Οφείλουν επίσης να αναλογιστούν σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο λαός και βάσει ποιων υποσχέσεων τους εξέλεξε: όλοι μιλούσαν για ανασυγκρότηση του κράτους, για αξιοκρατία και διαφάνεια. Οχι για διαμοιρασμό οφικίων στους γνωστούς αποτυχημένους, όχι για πλιάτσικο βάσει ποσοστώσεων, επί ενός κράτους ήδη κατασπαραγμένου από το χρέος. Ο λαός έχει δείξει αξιοθαύμαστη αντοχή κατά την τριετή ύφεση. Και με ανάλογη προσαρμοστικότητα πασχίζει να σταθεί όρθιος στα νέα δυσμενή δεδομένα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό που περιμένει από την ηγεσία του, και αυτή του το οφείλει, δεν είναι τα λεφτά που δεν υπάρχουν, είναι τουλάχιστον αξιοπρέπεια. Δηλαδή, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, αυτοσεβασμός εντέλει. Ας τα σκεφτούν αυτά οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης· ενώπιον της Ιστορίας και όχι ενώπιον των αέργων ακολούθων τους. 
     Αλλαγές διοικήσεων στις ΔΕΚΟ 
    Ακολουθείται η συνήθης τακτική «αξιοποίησης» πρώην βουλευτών 
     Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη 
     Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αλλαγών στους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει για τα νέα πρόσωπα. Και σε αυτές τις τοποθετήσεις υπάρχει αναλογική συμμετοχή των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, τα οποία και «μοιράζονται» τις θέσεις. Ωστόσο, άξια μνείας είναι και η επιβεβαίωση του ότι για μία ακόμη φορά ακολουθείται η πεπατημένη -και όχι πάντοτε επιτυχής- επιλογή πρώην βουλευτών και πολιτευτών για τις κρατικές θέσεις. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να αποκαταστήσουν πολιτικά τους στελέχη. 
      Οι οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να τοποθετηθεί ο γαλάζιος πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος. Τη θέση του επικεφαλής του ΕΛΓΑ, πάλι, αναμένεται να καταλάβει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος, που θα έχει μία... ενδιαφέρουσα συγκατοίκηση με τον συντοπίτη του αναπληρωτή υπουργό Μαξ. Χαρακόπουλο. Τον ΕΦΕΤ αναλαμβάνει ο Νίκος Τσιάλτας, πρώην στέλεχος του υπουργείου και επιλογή της ΔΗΜΑΡ. 
      Επιπλέον, τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Ζωνταντός, γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. ενώ για την, προς ιδιωτικοποίηση, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ακούγεται το όνομα ενός ακόμη κομματικού στελέχους της Ν.Δ., υποψηφίου στη Θεσσαλονίκη, του κ. Δημήτρη Πανοζάχου. 
         Σε στελέχη που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι παραμένουν οι δύο μεγάλοι οργανισμοί του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Γ. Βρούτσης ήταν υπέρ των αλλαγών. Εν τέλει, κατά τις συσκέψεις των κομμάτων, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για την παραμονή του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου στη διοίκηση του ΙΚΑ και του κ. Ηλία Κικίλια στον ΟΑΕΔ. Πιθανή είναι η τοποθέτηση γαλάζιου υποδιοικητή στο ΙΚΑ, με τον πολιτευτή Φωκίδας κ. Κ. Παπαθανασίου να θεωρείται ο επικρατέστερος. 
        Στο υπουργείο Ανάπτυξης, που ήδη έχει ανακοινώσει αλλαγές στις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις στελεχών όπως ο Αγγελος Τόλκας (πρ. αναπλ. κυβ. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΟΤ), Δημ. Γάκης (πολιτευτής Ν.Δ.), ενώ αλλαγή διοίκησης θα υπάρξει και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο φέρεται να αναλαμβάνει ο πρ. διοικητής του ΟΑΕΔ και πολιτευτής της Ν.Δ. Γ. Βερναρδάκης. 
     Ως προς τα δύο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αυτά μοιάζουν να παραμένουν σε πράσινα στελέχη, εν προκειμένω τον κ. Γ. Ανωμερίτη στον ΟΛΠ και τον στενό συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου Στ. Αγγελούδη στον ΟΛΘ.