15 Μαρ 2012

System and G

Η System and G / Κέντρο Νέων Ολυμπιακού Χωριού, με χαρά ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων “Πράσινο Χωριό – Green Village”. Aπό 28 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2012, 20 νέοι από την Κροατία, την Μάλτα, την Τουρκία και την Ελλάδα μέσα από του πέντε κύκλους εργασιών της πρωτοβουλίας: Προετοιμασία - Πληροφορία – Εκπαίδευση – Δράση – Αξιολόγηση, ενημερώθηκαν και ενημέρωσαν,εκπαιδέυτηκαν και εκπαίδευσαν για το πως μπορούμε μέσα από καθημερινές έυκολες κινήσεις να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας για ενέργεια με φιλικούς τρόπους προς το περιβάλλον,
Με συντονισμένες δράσεις υπό την καθοδήγηση της System and G / Κέντρο Νέων Ολυμπιακού Χωριού, 20 Νέοι από 4 διαφορετικές οργανώσεις κατάφεραν να ενημερώσουν συνολικά 4000 συνανθρώπους μας στο Ολυμπιακό Χωριό, την Μάλτα, την Ατάλεια και το Μούρτερ για το πως μπορούν να οδηγηθούν στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, και κυρίως να υιοθετήσουν ένα σύνολο πρακτικών καθηκόντων, υποχρεώσεων και δράσεων για τη διατήρηση προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος με απλές καθημέρινες παρεμβάσεις στις ανάγκες τους για ενέργεια. 4000 συνανθρώποι μας μέσα από δραστηριότητες που βασίστηκαν στην μέθοδο της άτυπης εκπαίδευσης και μέσα από τα φυλλάδια της πρωτοβουλίας μας, ενημερώθηκαν για το πώς με απλές καθημερινές κινήσεις μπορούν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άλλα και γενικότερα για το πώς μπορούν να αντικαταστήσουν συνολικά την ανάγκη τους για ενέργεια με τη λεγόμενη ΄΄πράσινη΄΄ ενέργεια.
Οι δράσεις της πρωτοβουλίας κορυφώθηκαν 19-27 Ιανουαρίου 2012, όταν και οι 20 νέοι συναντήθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Στην διάρκεια αυτής της εβδομάδας αντάλλαξαν πραγματικότητες και εμπειρίες για το πως βίωσαν τις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας στην χώρα τους, συζήτησαν για κοινά προβλήματα και συνέθεσαν λύσεις. Όμως αυτό που έκαναν περισσότερο από όλα ήταν να διασκεδάσουν «πρασινίζοντας» το Ολυμπιακό Χωριό.Τους ακούσατε να τραγουδάνε στο Κέντρο Νέων, τους είδατε να καθαρίζουν πλατείες, τους βρήκατε μέσα στα λεωφορεία να σας δίνουν φυλλάδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ίσως ακόμη και να τους συναντήσατε κάτω από την Ακρόπολη να κάνουν Live Statues Action.
Οι νέοι κλήθηκαν να μάθουν,να εκπαιδευτούν, να ενημερώσουν, να εκπαιδεύσουν,να παρουσιάσουν, να ζωγραφίσουν,να σχεδιάσουν, να κάνουν grafiti, να καθαρίσουν, να παίξουν, να αξιολογήσουν και τελικά να αποφασίσουν πρώτα για εκείνους, τι ενέργεια θέλουν και πως μπορούν να αλλάξουν καθημερινές καταναλωτικές συμπεριφορές. Ο καθένας μόνος του και για μία εβδομάδα στο Ολυμπιακό Χωριό Όλοι μαζί, συνέθεσαν ένα μωσαικό αληθινής οικολογικής ουτοπίας. Καθώς ένας τρόπος ζωής που φαίνεται δύσκολος και ουτοπικός-ο φιλικός τρόπος ζωής προς το περιβάλλον, για μία εβδομάδα πήρε σάρκα και οστά από 20 νέους που κατάλαβαν πως τελικά: Γίνεται!
Και πως εάν μπορούν μία μέρα μπορούν και δύο. Εάν μπορούν δύο, μπορούν και τρεις. Εάν μπορούν τρεις μπορούν και μία εβδομάδα. Και αν μπορούν μία εβδομάδα μπορούν και για πάντα! Και εάν μπορούν αυτοί, μπορούμε και εμείς, μπορείτε και εσείς, Μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε το Ολυμπιακό Χωριό, πράσινο Χωριό!






«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»