6 Φεβ 2012

Πώς το ΥΠΕΚΑ επιδοτεί θέσεις εργασίας σε Τουρκία

Εν μέσω εντεινόμενης κρίσης, με την ανεργία πάνω από το 20% πανελλαδικά και πάνω από το 30% στη δυτική Μακεδονία, το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ συνεχίζουν να επιδοτούν θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και στην Αλβανία.Δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε όσα γράφει ο Χαμαιλέοντας.Το θέμα έχει να κάνει με την πλέον σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα. Εδώ και ένα δεκάμηνο υπολειτουργεί και οι ανάγκες της σε λιγνίτη καλύπτονται από εισαγωγές από τη Βουλγαρία (έχει ξαναγράψει ο Χαμαιλέων), την Τουρκία και την Αλβανία.
Το λιγνιτωρυχείο το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη μονάδα με καύσιμο, της Βεύης, παραμένει κλειστό την τελευταία δεκαετία. Στο υπουργείο ΠΕΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσή του, η οποία διαρκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι χρόνια.
Καλά διαβάζετε, έξι χρόνια.
Από τότε όπου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, επί Σιούφα, το υπουργείο άλλαξε 4 υφυπουργούς. Από τότε μέχρι τώρα ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, αλλά δεν κατακυρώθηκε. Στη συνέχεια, μετατράπηκε σε απευθείας διαπραγμάτευση, η οποία προσεβλήθη στο ΣτΕ, ξέμπλεξε από αυτό, αλλά τελικά η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης παραμένει κλειστό, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Μελίτης υπολειτουργεί, η ανεργία στην περιοχή καλπάζει και την ίδια στιγμή η ΔΕΗ που υποφέρει από ρευστότητα κάνει εισαγωγές λιγνίτη από 3 γειτονικές χώρες, με πολλαπλάσιο κόστος.
Σταματάμε εδώ τον σχολιασμό, γιατί αν το συνεχίσουμε μπορεί να κατηγορηθούμε ότι υποκινούμε γιαουρτώματα των αρμοδίων. Τρομάρα τους!
Το μόνο που λέμε είναι: Μα κανείς δεν ντρέπεται;