22 Φεβ 2012

Δολοφόνος πήρε μια ζωή, αλλά έσωσε εκατοντάδες!

Την περασμένη εβδομάδα η είδηση πως σχεδόν 360 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από φωτιά που ξέσπασε σε φυλακές της Ονδούραςέκανε το γύρο του κόσμου με εικόνες που έκαναν τον «πολιτισμένο» κόσμο να ανατριχιάσει. Μέσα από τις φλόγες και τα αποκαΐδια ξεπήδησε μια ηρωική φιγούρα, ένας δολοφόνος, που έβαλε σε δεύτερη μοίρα το τομάρι του.

Γνωστός και ως «κοντός», ο Μάρκο Αντόνιο Μπονίγια, καταδικασμένος για δολοφονία, έσωσε εκατοντάδες συντρόφους του γνωρίζοντας και ο ίδιος πως ούτε έτσι θα μπορούσε να εξιλεωθεί για τη μία ζωή που κάποτε αφαίρεσε με τα δικά του χέρια.

Αντίστοιχα συναισθήματα γέμισε και το γεγονός πως τα πιο πολλά θύματα προήλθαν από την εγκληματική αδιαφορία των δεσμοφυλάκων που έτρεξαν να σωθούν, αφήνοντας τους τροφίμους αβοήθητους και κλειδωμένους στα κελιά τους, βορά στην πύρινη κόλαση που ακολούθησε.

Οι μαρτυρίες θέλουν τον Μπονίγια να βρίσκεται στο νοσοκομείο των φυλακών όταν ξέσπασε η φωτιά. Δίχως δεύτερη σκέψη, ο «κοντός» βλέποντας τους φρουρούς να τρέχουν μακριά και έναν από αυτούς να έχει παραλύσει από το φόβο του, άρπαξε τα κλειδιά και άνοιξε όσα περισσότερα κελιά μπορούσε. Δεν έμεινε, μάλιστα, σε αυτό και όταν δεν είχε άλλο τρόπο για να συνεχίσει, δοκίμασε να σπάσει τις κλειδαριές με οποιοδήποτε αντικείμενο έβρισκε μπροστά του.

Όπως είπε και ο πρόεδρος της χώρας, Πορφίριο Λόμπο, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο Μπονίγια έσωσε μόνος του πιο πολλές ζωές από όσες οι πυροσβέστες και οι υπόλοιποι διασώστες. Χωρίς αυτόν η δράση των Αρχών θα περιοριζόταν στο μακάβριο έργο του να περισυλλέξουν τα απομεινάρια των τροφίμων.

«Έθεσε τον εαυτό του σε απερίγραπτο κίνδυνο προκειμένου να σώσει τους συντρόφους του κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος στην τηλεόραση, προσθέτοντας πως θα δώσει χάρη στον απρόσμενο αυτόν ήρωα που θα έπρεπε να εκτίσει κανονικά λίγους ακόμη μήνες από την ποινή των 23 ετών στην οποία καταδικάστηκε όταν σε ηλικία 27 χρόνων κρίθηκε ένοχος για δολοφονία.

Το έγκλημα που τον έστειλε στη φυλακή διαπράχθηκε όταν ο Μπονίγια προσπάθησε να προστατέψει τον πατέρα του από την επίθεση τριών ανδρών στους οποίους χρώσταγε χρήματα. Ένας εξ αυτών κατέληξε νεκρός, δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και ο «κοντός» πίσω από τα σίδερα. Ο πατέρας του, σε ηλικία 91 ετών πια, ξέρει πως σε λίγες μέρες θα έχει τη δυνατότητα να ξαναδεί το γιο του ελεύθερο.

Ο Μπονίγια, ο μοναδικός άντρας με τιμή, όπως τον αποκάλεσε ένας από τους συγκρατούμενούς του αρνείται πεισματικά να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Άλλωστε, ό,τι είχε να πει το έκανε με τις πράξεις του. Και από αυτές κρίνονται όλοι…