8 Φεβ 2012

A. Λοβέρδος : “Οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων ξεπερνούν τις εξοπλιστικές”

Μία πικρή αλήθεια που ήταν γνωστή στους ειδικούς αναλυτές του χώρου της άμυνας επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος του κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτική εκπομπή. Όπως δήλωσε ο υπουργός που αρκετές φορές στο παρελθόν έχει μιλήσει με την γλώσσα της αλήθειας ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων ξεπερνούν τις εξοπλιστικές οι οποίες αποτελούν το συνήθη ύποπτο για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στην ελληνική οικονομία.Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος στην Ελλάδα ετησίως πραγματοποιούνται 3,5 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες, αριθμός διπλάσιος έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Αν υπολογίσει κανείς ότι το μέσο κόστος μίας αξονικής φτάνει τα 80 ευρώ δηλαδή 280 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο για αξονικές τομογραφίες αντιλαμβάνεται κανείς γιατί τα ταμεία είναι ελλειμματικά και γιατί το κράτος χρειάζεται να δαπανά αυτά τα ομολογουμένως τεράστια ποσά για την υγεία χωρίς όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη.

Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε στα ληγμένα φάρμακα το κόστος των οποίων τελικά που πετιούνται από τα νοικοκυριά κάθε χρόνο, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα παρέχει θεραπεία σε 6.000 ασθενείς του Aids οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες ναρκωτικών και παράνομοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας τους πρώτους μήνες του 2011 είχε καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων Aids με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν γυναίκες από την Αφρική οι οποίες μεταφέρονται στην Ελλάδα από δουλεμπόρους τις οποίες εκδίδουν στις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Το 2010 σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Α. Λοβέρδος στο τηλεοπτικό κανάλι, ΣΚΑΙ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μία από τις πιο μεγάλες πληγές του ΕΣΥ είναι ο ιατρικός τουρισμός με χιλιάδες άτομα που έρχονται στην Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες με πούλμαν και πραγματοποιούν τις ιατρικές τους εξετάσεις χωρίς να πληρώνουν.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση και με τους άπορους αλλοδαπούς ενώ το συνολικό κόστος της επιβάρυνσης του ΕΣΥ από τις παραπάνω κατηγορίες ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όπως ανέφερε ο υπουργός μέχρι και έγκυες γυναίκες από τις γειτονικές χώρες έρχονται στα ελληνικά νοσοκομεία για να γεννήσουν χωρίς κόστος αφού όπως δηλώνει η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι.

Πάντως ευτυχώς που κατά διαστήματα παρουσιάζεται και ένας υπουργός από την κυβέρνηση να πεί την αλήθεια για τους λόγους που διόγκωσαν το χρέος, γιατί δυστυχώς οι εκάστοτε υπουργοί Εθνικής Άμυνας έκαναν ότι μπορούσαν για να μειώσουν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους, σε βάρος πολλές φορές ης ασφάλειας της χώρας, αποδεχόμενοι την κλασική «ρετσινιά» των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας ότι για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας φταίνε οι «αμαρτωλές και άχρηστες» αμυντικές δαπάνες.