18 Μαΐ 2011

Απάντηση στη δήλωση Κορνιλάκη για το Ολυμπιακό Χωριό (17.5.2011)

Στο έκτακτο Δημ. Συμβούλιο της 18.5.2011 ο αντιδήμαρχος κ. Παν. Κορνιλάκης έκανε στο σώμα την εξής δήλωση: «Στη 14η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στις 12.5.2011 και κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, σοβαρότατοι προσωπικοί λόγοι με ανάγκασαν να αποχωρήσω από την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου χωρίς να το ανακοινώσω στο σώμα. Ως εκ τούτου δεν έλαβα μέρος στις συζητήσεις των τακτικών και έκτακτων θεμάτων και φυσικά στις ψηφοφορίες. Οφείλω όμως ως αρμόδιος αντιδήμαρχος να εκφράσω την αντίθεσή μου στην απόφαση του Δημ. Συμβουλίου η οποία αφορά τον χαρακτηρισμό της πολεοδομικής ενότητας του Δήμου Αχαρνών Ολυμπιακό Χωριό ως αυτοτελή οικισμό, για τους παρακάτω λόγους: 1ον για τον απαράδεκτο εκβιασμό της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου από ομάδα κατοίκων με την απειλή της μη συμμετοχής όλων των κατοίκων του Ολ. Χωριού στην απογραφή. 2ον Διότι με τα υπ’ αρίθμ. 36019 και 36020 στις 11.5.2011 -μία ημέρα πριν το συμβούλιο δηλαδή- έγγραφά μου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, έχω απαντήσει σε συνεργασία με την υπηρεσία απόλυτα τεκμηριωμένα στα επιχειρήματα που αναφέρονται στις ενστάσεις της συγκεκριμένης ομάδος κατά της υπ’ αριθμόν 107/2011 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου. Και 3ον, διότι θεωρώ τη συγκεκριμένη απόφαση κατάφωρα άδικη για τους κατοίκους των υπολοίπων πολεοδομικών ενοτήτων του Δήμου, οι οποίοι χωρίς να είναι δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ. επέλεξαν συνειδητά να επενδύσουν τις οικονομίες τους αγοράζοντας γη και οικοδομώντας στον Δήμο μας, χωρίς φυσικά να έχουν την τύχη να απολαμβάνουν τα προνόμια των υποδομών του Ολυμπιακού Χωριού, τα οποία απολαμβάνουν οι κάτοικοί του, και οι οποίοι επανειλημένα έχουν απαξιώσει με τις διεκδικήσεις τους το δήμο μας και τους κατοίκους του».

Συνάντησα συμπτωματικά στο Δημαρχείο τον κ. Κορνιλάκη το μεσημέρι της ίδιας μέρας και είχε την πραγματική ευχαρίστηση -όπως κατάλαβα- να μου προαναγγείλει το περιεχόμενο της απογευματινής δήλωσής του και άλλα ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Αυτό που διαπιστώνω ότι παρέλειψε, είναι η «κατηγορία» που μου απηύθηνε, ότι συναντηθήκαμε με κατοίκους της Βαρυμπόπης και τους «παρασύραμε». Πέραν του δικαιώματος να συναντώ και να συζητώ όπου και όποτε θέλω όποιον θέλω, δεν αισθάνομαι καμιά ανάγκη να απαντήσω εγώ σε αυτή την «κατηγορία». Ας απαντήσουν αυτοί που κατοικούν πολλές δεκαετίες τον συγκεκριμένο τόπο, παππούδες και γιαγιάδες πλέον, αν όντως περίμεναν από κατοίκους του Ο.Χ. να τους «δείξουν τα αμπελοχώραφά τους» και να τους υποδείξουν και τα όρια.

Σημειώνω ιδιαίτερα το γεγονός, ότι ο κ. Κορνιλάκης αντιδρά μόνο για το Ολυμπ. Χωριό, σαν να μην ξέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση διόρθωσε την δική του ατυχή εισήγηση που δεν διαπίστωνε ούτε έναν αυτοτελή οικισμό, ενώ εκτός της Βαρυμπόπης αυτό ήταν αναγκαίο και για την Δημοτική Κοινότητα των Θρακομακεδόνων. Αν δεν ήταν, δεν υπήρχε λόγος να συμπεριληφθεί στην νέα απόφαση του Δ.Σ.

Με προκάλεσε ιδιαίτερα, ο κ. Κορνιλάκης, ανακοινώνοντάς μου και την προσωπική του απόφαση: «Δεν πιστεύω να νομίζεις ότι θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για Δημοτική Κοινότητα του Ολυμπιακού Χωριού;»

Και βέβαια, αφού έλλειπε δεν γνώριζε πως μετά την ομόφωνη απόφαση ζήτησα τον λόγο για να επισημάνω στο Δημ. Συμβ. πως «παρά την πικρία μας για την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., εμείς όχι μόνον καλέσαμε τον κόσμο του Ο.Χ. να απογραφεί κανονικά, αλλά τον παροτρύναμε και να μεταδημοτεύσει το ταχύτερο στον Δήμο Αχαρνών». Τότε παρενέβη ο δήμαρχος και επιβεβαίωσε ότι δεν υπεννόησε εκείνος κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ανέφερα. Πού είναι λοιπόν ο εκβιασμός κ. Κορνιλάκη; Δεν αντιλαμβάνεσαι πως εξαιρείς μονάχα τον εαυτό σου και κατηγορείς συλλήβδην τους συναδέλφους σου ως τάχα υποχωρητικούς και εκβιάσιμους;

Τα ακόμα χειρότερα και ανάξια να σχολιαστούν τα είπε στον 3ο λόγο που επικαλείται στη δήλωσή του. Μια δήλωση απαράδεκτη, προκλητική και απαξιωτική όχι μόνο για τους κατοίκους και τους δημότες, αλλά και για τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους οποίους προσβάλλει και θίγει κατάφωρα. Απειρία; Ίσως. Αδυναμία αναγνώρισης προσωπικών λαθών; Προφανώς. Αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο μεγάλων και άξιων ηγετών. Σίγουρα όμως υπάρχει και εμπάθεια, και όλα αυτά συνιστούν ένα εκρηκτικό μίγμα, επικίνδυνο για όλους και κυρίως για τον άνθρωπο που κλήθηκε να υπηρετήσει από μία πολύ τιμητική θέση αυτούς που σήμερα θεωρεί υπηκόους της Μεγαλειότητάς Του.

Δεν θα με απασχολούσαν καν οι δηλώσεις της -κατά τα άλλα συμπαθούς- φυσιογνωμίας του αντιδημάρχου, αν ως κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού δεν αντιμετωπίζαμε ταυτόχρονα την πεισματική άρνηση της πολιτείας να σκύψει στα προβλήματά μας ή έστω να δεχτεί να συζητήσει μαζί μας. Ο λόγος είναι απλός: Ενοχλούμε με τις φωνές και τις διαμαρτυρίες μας και ενοχλούμε ακόμα περισσότερο από τη στιγμή ξεκινήσαμε τις καταγγελίες στη δικαιοσύνη. Εμείς θα μέναμε ανενόχλητοι;

Παύλος Γεωργίου