11 Απρ 2011

Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Είναι σημαντικό οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού να γνωρίζουν καλά και να σταθμίσουν τις ημέρες της απογραφής έναν καθοριστικό για το μέλλον τους παράγοντα. Το ότι ο υπερχρεωμένος Δήμος Αχαρνών εξαρτά σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα χρηματοδότησής του από τους Κ.Α.Π. (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) μας είναι γνωστό. Επίσης γνωστό είναι ότι η κατανομή των Κ.Α.Π. στους δήμους, με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής, αδικεί σε μεγάλο βαθμό τον Δήμο μας. Και αυτό γιατί έχει την ιδιομορφία να μην απογράφεται μια σημαντική μερίδα των κατοίκων του, που όμως και ανάγκες έχει και αναπόφευκτα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του. Αυτή, λοιπόν, την αδικία σε βάρος του Δήμου δεν πρέπει να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη εμείς οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού, γιατί από την ίδια πίτα θα πρέπει αναγκαστικά να πάρουμε κομμάτι και εμείς. Όσο μεγαλύτερη κάνουμε την πίτα του Δήμου, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι θα αναλογεί στη Δημοτική Κοινότητα που μας υποσχέθηκαν. Μέχρι εδώ όλα είναι ξεκάθαρα και αυτονόητα.

Ή μήπως όχι; Μήπως τελικά μείνουμε με την λαχτάρα του κομματιού και το στόμα ορθάνοιχτο; Για να μην κινδυνολογούμε ας δούμε τι προβλέπει ο «Καλλικράτης» (Ν. 3852/2010, άρθρο 266, παρ. 8): «Στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες συνιστάται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου δήμου. Με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), καθορίζονται ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, οι δαπάνες που καλύπτονται από την πάγια προκαταβολή, καθώς και το ύψος αυτής με βάση τον πληθυσμό. Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας».

Τι σημαίνει καθορισμός του ύψους της πάγιας προκαταβολής με βάση τον πληθυσμό; Άλλο ένα «αυτονόητο», που καλύτερα θα ήταν να μας το εξηγήσει ο ποιητής του νόμου (Ν. 3852/2010, άρθρο 283, παρ. 12): «Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, όπου γίνεται αναφορά στον πληθυσμό, περιλαμβανομένης και της έκδοσης σχετικών κανονιστικών πράξεων, νοείται ο πραγματικός πληθυσμός, όπως εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που έχουν κυρωθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι και οι φορείς του Ολυμπιακού Χωριού επέμειναν σε δύο πρόσφατες τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να απογραφεί το Ολυμπιακό Χωριό ως αυτοτελής οικισμός. Τελικά, παρά τις αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις μας ψηφίστηκε μια εισήγηση αλλοπρόσαλλη, άσχετη και ασύνδετη με το δεδομένο από το Υπ. Εσωτερικών θέμα της, η οποία αποφαινόταν για τη μη ύπαρξη αυτοτελών οικισμών, ενώ το ζητούμενο ήταν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο καθορισμός αυτοτελών οικισμών και μάλιστα στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος, που διευκρινίζει με σαφήνεια την έννοια και τα κριτήρια ορισμού των αυτοτελών οικισμών για τις ανάγκες της απογραφής.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία παρατάξεων και συμβούλων την ίδια ώρα διαβεβαίωναν ότι είναι υπέρ της δημιουργίας της Δημοτικής Κοινότητας Ολυμπιακού Χωριού και ότι μπορούν να το πετύχουν χωρίς να είναι απαραίτητη η αυτοτελής απογραφή του.

Μια θλιβερή πραγματικότητα της χώρας μας είναι ότι σε κάθε πόρτα που ανοίγει ένας νόμος, αντιστοιχούν μια ντουζίνα παράθυρα. Κι αν συμβεί να μην υπάρχει το κατάλληλο παράθυρο οι επιτήδειοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ανοίξουν ένα στα μέτρα τους. Πρόκειται για τρισάθλια και ελεεινή πρακτική που κύριο σκοπό έχει τη διατήρηση και επέκταση των πελατειακών σχέσεων, που σε κάθε περίπτωση λειτουργούν εκβιαστικά και σε βάρος πάντα του πολίτη. Γιατί πρέπει να αποδεχτεί μοιρολατρικά ο πολίτης το ενδεχόμενο να χωθεί σαν τον κλέφτη σε κάποιο παράθυρο, ενώ μπορεί δικαιωματικά να διαβεί ως κύριος την πόρτα, που υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε γι αυτόν και την εξυπηρέτησή του;

* * *

«Και τότε γιατί πρέπει να μας νοιάζει η αδικία του Δήμου με τους Κ.Α.Π. αφού εμείς δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να πάρουμε κομμάτι απ’ αυτή την πίτα;» ... «Ακόμα κι αν μας κάνει Δημοτική Κοινότητα, όπως λέει ο Δήμαρχος, χωρίς ξεχωριστή απογραφή του πληθυσμού της, πώς θα πάρει αυτά που της αναλογούν για να λειτουργήσει; Μάλλον πρέπει να τον παρακαλέσουμε να ΜΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ»... «Και περιμένεις από μένα να κάτσω να απογραφώ στο Ολυμπιακό Χωριό; Εγώ θα πάω να συναντήσω τους φίλους μου στην παλιά μου γειτονιά και μείνε εσύ εδώ να μου φυλάς το σπίτι»!!

Ξαφνιαστήκατε; Δεν είναι όμως δικά μου λόγια τα τελευταία. Τα είπαν φίλοι συμπολίτες στο Ολυμπιακό Χωριό την ώρα που ζητούσαν ενημέρωση και εξηγήσεις για τα τελευταία γεγονότα. Πέντε χρόνια τώρα πασχίζουμε να πείσουμε τους κουφιοκεφαλάκηδες των δυο πλευρών να πετάξουν τις παρωπίδες. Ειδικά για την πλευρά που κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι, αυτό που κάνει είναι και ανήθικο.

Εγώ κ. Δήμαρχε, καταλαβαίνω τις πιέσεις που δέχεστε απ’ τους κουφιοκεφαλάκηδες και συμπάσχω μαζί σας. Ξέρετε καλά, όπως το ξέρουν όλοι, ότι στήριξα και σας προσωπικά και ολόκληρο τον ελπιδοφόρο συνδυασμό σας. Παρότρυνα ΟΛΟΥΣ τους συνδημότες μου γράφοντάς τους προεκλογικά: «ΑΧΑΡΝΕΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ... Αυτή η Κυριακή (14 Νοεμβρίου 2010) ανήκει αποκλειστικά στους δημότες που καλούνται να επιλέξουν συνειδητά την ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ στο δήμο τους. Η συντήρηση, η μιζέρια και η απελπισία πρέπει να παραχωρήσουν τη θέση τους στην πρόοδο, την αναβάθμιση και την ελπίδα για ένα καλύτερο δήμο. Τον δήμο που δικαιούμαστε και μας αξίζει!»

Και ξέρετε κάτι, κ. Δήμαρχε; Φοβάμαι πως απορίες δεν έχουν μόνο οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού. Φοβάμαι πως σύντομα θα αρχίσουν να με ρωτούν κι άλλοι πολλοί και θα ζητήσουν να τους πω αν εννοούσα πραγματικά όσα εμπνευσμένα έγραψα τότε. Και τι να τους πω; Να πω ότι έγραψα ψέματα; Την αλήθεια έγραψα κ. Δήμαρχε, γιατί πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω όσα μου λέτε! Όμως τώρα ήρθα σε δύσκολη θέση και για να κερδίσω χρόνο έχω δεσμευτεί να περιμένω πρώτα τα αποτελέσματα των επιδέξιων χειρισμών σας. Δεν θέλω να είμαι εγώ ο πρώτος που θα σας ασκήσει σκληρή κριτική.

Γι αυτό σας παρακαλώ πολύ, προσπαθήστε να έρθετε για λίγο στη θέση μου και συμβουλέψτε με, τι ακριβώς πρέπει να λέω στον κόσμο που με ρωτάει;

Παύλος Γεωργίου

1 σχόλια :

Παύλος Γεωργίου είπε...

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης -ξέρω ότι οι καλοθελητές ευκαιρία περιμένουν- έχω εμπεδωμένη την άποψη ότι ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων του Ο.Χ. περνάει υποχρεωτικά τόσο από την απογραφή του συνόλου των συμπολιτών μας στο Ολυμπιακό Χωριό, όσο και από τη μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο Δήμο Αχαρνών. Ειδικά για την απογραφή του 2011, ας το σκεφτούν πολύ καλά! Αν χαθεί η ευκαιρία για ένα αποφασιστικό βήμα τώρα, πιθανόν να μη γίνουν ποτέ και τα υπόλοιπα.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτό επιδιώκουν κάποιοι. Ας μην το επιτρέψουμε!