17 Απρ 2011

176 κινέζικα νησιά προς πώληση

Η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα κατάλογο με 176 ακατοίκητα νησιά που προτίθεται να προσφέρει προς πώληση.
Τα νησιά θα πωλούνται σε Κινέζους ή ξένους αγοραστές, για βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη , ανακοίνωσε to Γραφείο Θαλάσσιων υποθέσεων της Κίνας.
Το Εθνικό Γραφείο των Θαλάσσιων Υποθέσεων της Κίνας δημοσίευσε ένα πρώτο κατάλογο των ακατοίκητων νησιών που θα πωληθούν για να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία, βιομηχανία, οι μεταφορές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει η ιστοσελίδα του TV5.
Μεταξύ των 176 νησιών που προτείνονται, τα 60 βρίσκονται στην νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, 50 στο Φουτζιάν στα νοτιοανατολικά και 31 στο Zhejiang, στα ανατολικά της χώρας.
Οι αγοραστές δεν θα αποκτήσουν τα νησιά επ’ αόριστον, αλλά θα αγοράσουν μίσθωση για περίοδο πενήντα ετών.
Επιπλέον, το Γραφείο των Θαλάσσιων Υποθέσεων ζητά από τους υποψήφιους αγοραστές να μη κλείσουν αυτά τα μέρη για το κοινό, δήλωσε η Lu Caixia, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης των νησιών, στην εφημερίδα Xin Jingbao.
Εξήγησε ότι θέλει να δει αυτά τα νησιά να γίνουν «όπως οι Μαλδίβες, νησιά ανοιχτά για διακοπές και αναψυχή, ένας χώρος που ο καθένας μπορεί να τον απολαύσει».
Οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει να παρέχουν μελέτες σχετικά με τα σχέδια τους.
Οι υποψηφιότητες θα εξεταστούν από εμπειρογνώμονες.
Τα 176 νησιά είναι η πρώτη σειρά μιας ομάδας ακατοίκητων περιοχών που προβλέπονται να πουληθούν από την Κίνα, η οποία έχει σχεδόν 7.000 νησιά άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων και ακόμα 10.000 μικρότερα.