18 Φεβ 2011

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΄Η «ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΗ»;

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να διακινδυνέψω την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα όσων περί «συστράτευσης» έγραψα πρόσφατα, σηκώνοντας το γάντι μιας προσωπικής πρόκλησης. Μετά αναλογίστηκα πως η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και πολλές φορές εκλαμβάνεται ως ενοχή. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησα, πως το διακύβευμα δεν είναι προσωπικό. Το διακύβευμα είναι η επιδιωκόμενη συσπείρωση και η ενότητα. Στο φύλλο Ιανουαρίου 2011 της εφημερίδας του Συλλόγου των Κατοίκων, ο κ. Γ. Λουρδής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, σε άρθρο του με τίτλο «Συστράτευση: Ναι ή Όχι;» επικρίνει την προτροπή που έκανα για «Συστράτευση» και μου ασκεί προσωπική κριτική. Περιγράφει, επίσης, την δική του εκδοχή συστράτευσης, μιας συστράτευσης υπό κηδεμονία και ειδικούς όρους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, ασφαλώς, και δεν θα χρειαζόταν καμιά απάντηση, αν δεν καταφερόταν προσωπικά, δεν διαστρέβλωνε τα γεγονότα και δεν παραποιούσε την αλήθεια.

Και επειδή η διαδρομή του καθενός στα κοινά τώρα πια είναι γνωστή, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αναμασήματα όπως της υποτιθέμενης «αναίτιας αποχώρησής (μου) από Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων», όπως ισχυρίζεται ο κ. Λουρδής, ενώ εκείνος «με καλούσε να μη παραιτηθώ». Την αλήθεια, όποιος την αγνοεί, μπορεί να την πληροφορηθεί από τα επίσημα Πρακτικά του Δ.Σ. της 19.9.2008. Τότε τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» του κ. Λουρδή, συνεπικουρούμενα από την πλειοψηφία, αφού δημιούργησαν τις συνθήκες που επιδίωκαν, στη συνέχεια απαιτούσαν με κραυγές την παραίτησή μου. Κάτι που φυσικά ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑ και ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Όπως ΔΕΝ στάλθηκε ποτέ στην υπουργό Απασχόλησης η επίμαχη ειρωνική επιστολή που -όπως ήταν φυσικό- αρνήθηκα να υπογράψω ως Πρόεδρος και έγινε αφορμή των παραπάνω. ΔΕΝ στάλθηκε ακόμα και όταν μετά την ανασύνθεση του Δ.Σ. με απάλλαξαν από τα καθήκοντα του Προέδρου και δεν ήμουν πια εμπόδιο. Τι σκοπό εξυπηρέτησε τότε αυτή η επιστολή; Ο νοών νοείτω.

Ο κ. Λουρδής ξεκινά με μια σουρεαλιστική πρόταση στην οποία επιχειρεί να συσχετίσει γεγονότα εντελώς άσχετα και ετεροχρονισμένα, προκειμένου να τους δώσει τη χροιά που επιθυμεί: «Μετά την Λαϊκή Συσπείρωση των εκλογών (που πράγματι ανέβασε, τόσο τα ποσοστά του ΚΚΕ, όσο και τον απόλυτο αριθμό ψήφων του), διαβάσαμε στην Δεκέλεια Νοεμβρίου 2010 (πρωτοσέλιδο άρθρο), για την ανάγκη Συστράτευσης των Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού». Ο Master Chef δεν θα κατάφερνε να στήσει πιάτο με τόσο ετερόκλητα υλικά και τη μοναδική ευχέρεια του κ. Λουρδή. Θα περιοριστώ, όμως, στους ετεροχρονισμούς. Το άρθρο «Συστράτευση» δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2010 στην ιστοσελίδα «Τα Νέα του Ολυμπιακού Χωριού», ενώ σύντομα οι παράλληλες δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες, blogs και τοπικές εφημερίδες ξεπέρασαν τις δέκα. Η εφημερίδα «Δεκέλεια», με μειονέκτημα χρόνου επειδή είναι μηνιαία, ήταν από τα τελευταία μέσα που το δημοσίευσαν. Το γεγονός ότι ο εκδότης της το επέλεξε ως πρωτοσέλιδο -παρά τις γνωστές διαφωνίες μας σε καίριες επιλογές- ασφαλώς με τιμά, αλλά η ενέργειά του τιμά ιδιαίτερα τον ίδιο. Έτσι τώρα που αποκαταστάθηκαν οι ετεροχρονισμοί, σύμφωνα με τους συσχετισμούς του κ. Λουρδή βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι το άρθρο μου ...προκάλεσε τη Λαϊκή Συσπείρωση στις δημοτικές εκλογές, το Κ.Κ.Ε. μου οφείλει το ανέβασμα των ποσοστών του, αλλά ο εκδότης της «Δεκέλειας» δεν έχει μερίδιο σ’ αυτό, γιατί δημοσίευσε το άρθρο μετά τις εκλογές!!

Με εγκαλείς κ. Λουρδή, «για πολλά άρθρα με κατηγορίες ενάντια στο Δ.Σ. του Συλλόγου». Να συμπληρώσω εγώ, ότι κυρίως και κατά μείζονα λόγο έχεις κατηγορηθεί εσύ. Ό,τι γράφτηκε όμως είναι τεκμηριωμένο. Απάντησες ποτέ σε αυτές τις κατηγορίες;

Με ρωτάς για τη θέση του «Φοίβου» στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ως μέλος του «Φοίβου», λοιπόν, με θητεία ως πριν λίγους μήνες και στο Δ.Σ., γνωρίζω ότι το αθλητικό σωματείο επιχείρησε αρκετές φορές να φρεσκάρει την επιλεκτική σου μνήμη με προσωπικές επιστολές και δημόσιες ανακοινώσεις. Φυσικά μάταια.

Εγκαλείς εμένα (!) γιατί η απάντηση της Μ.Κ.Ο. στην Ο.Χ.Α.Ε. και τον πρόεδρό της κ. Αγαδάκο δόθηκε τρία χρόνια αργότερα (!!) στον Άρειο Πάγο. Έπρεπε να δημιουργηθεί μια Μ.Κ.Ο. για να κάνει με καθυστέρηση τριών χρόνων ό,τι δεν έκανες εσύ ως υπεύθυνος της Τεχνικής Επιτροπής του Συλλόγου Κατοίκων; Και μην αναφερθείς πάλι στις παράνομες πρωτοβουλίες της πιλοποιίας Λουρδή. Εννοώ σύννομες συλλογικές ενέργειες, σε γνώση του Δ.Σ. και με έγκρισή του. Θυμήσου με πόσο κόπο ψέλλιζες και τελικά ΔΕΝ απάντησες στην ερώτηση «εάν υπάρχει μήνυση ή καταγγελία για τα παραπάνω» του καθηγητή κ. Κατσαντώνη στην εκπομπή «Ζούγκλα» της 30.09.2010. Σου θυμίζω, επίσης, ότι η Μ.Κ.Ο. απέκτησε υπόσταση μόλις στις 31.12.2009, δηλαδή μετά την απομάκρυνση του προέδρου της Ο.Χ.Α.Ε. και κλείνει τώρα ένα χρόνο δραστηριότητας. Και βέβαια εμείς δεν επιμερίζουμε ευθύνες μήπως αδικήσουμε κάποιον ή ξεχάσουμε κάποιον άλλο. Αυτή είναι δουλειά του Εισαγγελέα. Γι’ αυτό και ό,τι είχαμε να καταλογίσουμε το αναφέραμε στην καταγγελία μας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τεκμηριωμένα και με στοιχεία!

Λες ότι στηρίξαμε συγκεκριμένο υποψήφιο και δεν δεχτήκαμε να συζητήσουμε «την πρόταση άλλων μελών του Δ.Σ. για αυτόνομη κάθοδο των κατοίκων του Ο.Χ. στις δημοτικές εκλογές». Προφανώς αγνοείς και τον «Καλλικράτη» όπως και πολλά άλλα. Δικαιολογείται όμως, για τη θέση που κατέχεις στον Σύλλογο Κατοίκων, να διατηρείς αυτό το επίπεδο ενημέρωσης; Η Μ.Κ.Ο., που πολεμάς να απαξιώσεις, μελετούσε τον «Καλλικράτη» από το προσχέδιο και έκανε από τότε έγγραφες προτάσεις. Αλλά και μετά την ψήφιση του νόμου έκανε πρόταση για τροποποίηση (άμεση ανακήρυξη του Ο.Χ. σε Δημοτική Κοινότητα). Μάθε λοιπόν, έστω και τώρα, ότι για το ενδεχόμενο που αναφέρεις θα έπρεπε να καταρτίσουμε πλήρες ψηφοδέλτιο με δεκάδες υποψηφίους, όχι μόνο για το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και για την υποχρεωτική κάλυψη όλων των περιοχών του Δήμου. Πρακτικά αδύνατο, εντελώς ανεδαφικό αλλά και ανήθικο προς τους υπόλοιπους συνδημότες των Αχαρνών, αφού μόνο στα του οίκου μας, με σοβαρή δουλειά και ανθρώπινο δυναμικό ‑που ακόμα αναζητείται- θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Όσο για «τον υποψήφιο της επιλογής μας», πιστεύουμε ότι στηρίξαμε τον καλύτερο και το γεγονός ότι εξελέγη δήμαρχος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής μας δικαιώνει. Πάντως ας ξέρεις και συ, όπως ήδη γνωρίζει και κείνος, πως στεκόμαστε με το «τουφέκι» στο χέρι. Είμαστε καλόπιστοι, αλλά όχι αφελείς και ευκολόπιστοι.

Παρεμπιπτόντως και για να είμαστε ξεκάθαροι, η Μ.Κ.Ο. «Ολυμπιακό Χωριό - Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη» δεν μετέβαλε ποτέ τις απόψεις της για το διοικητικό θέμα του Ο.Χ., όπως ανόητα της καταλόγισαν κάποιοι. Θεωρούσε πάντα και εξακολουθεί να θεωρεί ότι η καλύτερη προοπτική ήταν η ίδρυση νέου δήμου και διεκδίκησε μαχητικά αυτό το ενδεχόμενο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Από την ψήφιση του «Καλλικράτη» και μετά αγωνιζόμαστε και πάλι για την καλύτερη προοπτική, που τώρα είναι η ανακήρυξη του Ο.Χ. σε Δημοτική Κοινότητα του νέου Δήμου Αχαρνών. Όπως διαμορφώθηκε το αυτοδιοικητικό τοπίο -και ανεξάρτητα από τις εύλογες επιφυλάξεις μας για τη βιωσιμότητα του «Καλλικράτη»- τη θεωρούμε πολύ καλή εξέλιξη. Υποσχόμαστε, όμως, σε αυτούς που αρέσκονται στους φτηνούς λαϊκισμούς, ότι μόλις εκείνοι βγουν με το καλό στο «αντάρτικο» θα μπορούν να υπολογίζουν και στη δική μας στήριξη.

Στο διαδικτυακό forum του Συλλόγου απευθύνθηκες αποκλειστικά σε μένα ρωτώντας την άποψή μου για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό και ζητώντας να σχολιάσω τη ...μελλοντική στάση του δημάρχου για το Εμπορικό Κέντρο. Και ενώ, σε αντίθεση με σένα που το αποφεύγεις επιμελώς, κατέθεσα αμέσως μια ξεκάθαρη άποψη, εσύ επέλεξες να παρουσιάσεις στο άρθρο σου στην εφημερίδα σαν δήθεν απάντησή μου το: «δεν είμαι κατ’ επάγγελμα ή παραγγελία σχολιαστής», που σχολίασα επειδή δεν ζήτησες την άποψη του forum, αλλά επιλεκτικά τη δική μου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας επαναλαμβάνω την θέση - απάντηση που έδωσα στο forum για το εμπορικό κέντρο:

«Το Ολυμπιακό Χωριό έχει ασφαλώς ανάγκη από μία αγορά που θα καλύπτει τις αγοραστικές του ανάγκες. Το τσιμεντένιο τέρας των 52.000 τ.μ., βεβαίως δεν μας έβρισκε καθόλου σύμφωνους και τις αντιρρήσεις μας αυτές τις είχαμε διατυπώσει και εκ μέρους του Συλλόγου Κατοίκων που εκπροσωπούσαμε τότε, (φυσικά "εις ώττα μη ακουόντων"). Επομένως ένα μικρό εμπορικό κέντρο, μια αγορά ή όπως αλλιώς θέλεις πέστο, είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά και ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Σύγκρουση με εμπορικά συμφέροντα δεν νοείται, γιατί το Ολυμπιακό Χωριό δεν διατάραξε αρνητικά την ισορροπία της τοπικής αγοράς ούτε και την απειλεί. Απεναντίας, δίνεται μια διέξοδος διεύρυνσης και επέκτασης της εμπορικής δραστηριότητας που τώρα ασφυκτιά εγκλωβισμένη στο κυκλοφοριακό και στο χωροταξικό, αδυνατώντας να προσελκύσει και να εξυπηρετήσει όχι μια νέα αγορά, αλλά ούτε και αυτή που υποτίθεται ότι μέχρι τώρα εξυπηρετεί. Λύσεις υπάρχουν! Σε μας εναπόκειται να τις αναζητήσουμε».

Δεν διαφωνώ κ. Λουρδή, με την άποψή σου ότι «η ύπαρξη του Συλλόγου Κατοίκων είναι απόλυτα απαραίτητη». Γι αυτό δεν έπαψα ποτέ να είμαι μέλος του και θεωρώ τιμητική την εκλογή μου από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης (6 Φεβρουαρίου 2011) ως προέδρου της συνεδρίασης. Διαφωνώ όμως στο ότι «είναι το μόνο εργαλείο που έχουν οι κάτοικοι». Εάν μίλησα για «Συστράτευση» το έκανα γιατί πιστεύω ότι τουλάχιστον στα θέματα που συμφωνούν μεταξύ τους οι συλλογικές προσπάθειες, θα είναι πολύ πιο πειστικές όταν παρουσιάζονται προς τα έξω συσπειρωμένες και συντονισμένες. Δεν έβαλα θέμα προπορείας, αποκλειστικότητας ή αποκλεισμού συλλόγων. Οι σύλλογοι δεν κηδεμονεύονται ούτε κηδεμονεύουν, ακόμα κι αν είναι σύλλογοι ...κηδεμόνων.

Η απάντησή μου στο ερώτημα, γιατί να υπάρχουν περισσότεροι σύλλογοι, είναι ότι εκτός από την δημοκρατική πολυφωνία, η εμπειρία μας διδάσκει πως σε περιπτώσεις αβελτηρίας, απραξίας ή αστοχίας -δύσκολο να απαλλαγούμε απ` αυτή την παθογένεια- περιορίζονται τα άλλοθι και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, ενώ αυξάνουν οι πιθανότητες θετικής δράσης. Πιστεύω, όμως, ότι ο Σύλλογος Κατοίκων παίζει ξεχωριστό ρόλο, γιατί σε αυτόν μπορούν -και πρέπει- ΟΛΟΙ οι κάτοικοι να είναι αυτοδικαίως μέλη του. Από την άλλη πλευρά, η Μ.Κ.Ο. «Ολυμπιακό Χωριό - Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη» είναι μια εθελοντική Οργάνωση και εκπροσωπεί τα μέλη της, που έχουν αποδεχθεί τους σκοπούς και το καταστατικό της. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη νόμιμη δραστηριότητά της, ούτε να την βάλει στο περιθώριο.

Η προτροπή για συστράτευση, όμως, είναι μόνον ο επίλογος του άρθρου. Πώς διαγράφεις μονοκοντυλιά, κ. Λουρδή, την κατάσταση που περιγράφεται, την αναφορά στις αιτίες, στα λάθη που έγιναν, στις μέχρι τώρα επιπτώσεις κι αυτές που ακόμα περιμένουμε; Νομίζεις ότι όλα αυτά είναι δικές μου διαπιστώσεις; Εγώ απλώς κατέγραψα ό,τι κουβεντιάζουν οι κάτοικοι δυο-δυο ή τρεις-τρεις, μια και για μεγαλύτερες παρέες δεν υπάρχει τόπος συζήτησης. Τη συστράτευση, κ. Λουρδή, δεν τη ζητάω εγώ. Τη συστράτευση την απαιτεί σύσσωμο το Ολυμπιακό Χωριό. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κατοίκων η μοναδική κραυγή διαφωνίας ήταν αυτή που διαδήλωνε τη μοναχική σου (αντί)-θέση.

Χρονικά επέλεξα να δημοσιεύσω το άρθρο για «Συστράτευση» σε μια εποχή που η Μ.Κ.Ο. με τις ενέργειές της έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, κυρίως εκτός του Ολυμπιακού Χωριού. Λυπάμαι που ο κ. Λουρδής αντί να εκτιμήσει και να αξιοποιήσει το γεγονός, αποπειράθηκε με ανακρίβειες και λοιδορίες να το απαξιώσει. Λυπάμαι επίσης γιατί κατά τα άλλα ο κ. Λουρδής έχει επιδείξει ιδιαίτερη κινητικότητα και δραστηριοποιείται όσο ελάχιστοι στο Ο.Χ. Μακάρι να εγκαταλείψει τη γνωστή πάγια πρακτική του και να διοχετεύσει το δυναμικό του στη σωστή κατεύθυνση. Αν όμως τελικά δεν μπορεί ή προβληματίζεται να συστρατευθεί με τους συμπολίτες του, καλύτερα ας «αποστρατευτεί» για να μην τους αντιστρατεύεται.

Παύλος Γεωργίου

Υ.Γ.: Έχω το δικαίωμα να ζητήσω από την εφημερίδα του Συλλόγου Κατοίκων να δημοσιεύσει την απάντησή μου στις κατηγορίες που μου απηύθηνε προσωπικά ο κ. Λουρδής από τις σελίδες της. Δεν πρόκειται να το κάνω όμως, γιατί τα μέλη του Συλλόγου που πληρώνουν για την έκδοσή της, περιμένουν να διαβάσουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απ' τον Σύλλογο και όχι προσωπικές αντεγκλήσεις.