11 Δεκ 2010

Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο χωρίς... στρατιωτικούς!


• Προ του Οκτωβρίου 2004 ο Α/ΓΕΕΘΑ μετείχε ισοτίμως στο Ανώτατο Όργανο Άμυνας και Εξωτερικών, όσο απαξιωμένο κι αν είναι. Την απόφαση π.χ. για την εξέταση προϋποθέσεων για την προμήθεια των EUROFIGHTER (8 Μαρτίου 2000) υπογράφει δίπλα στον κ. Βενιζέλο (υπουργός Ανάπτυξης τότε) ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Τζογάνης. Ομοίως, την απόφαση προμήθειας των ελικοπτέρων NH-90 (25 Νοεμβρίου 2002) υπογράφει δίπλα στον «ωσεί παρόντα», δηλαδή συστηματικά απόντα από τις συνεδριάσεις, κ. Γ. Παπανδρέου, ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Παραγιουδάκης. Δεν υπάρχει Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο ανά την υφήλιο που να μη μετέχουν στρατιωτικοί. Υπάρχει Ιατρικό Συμβούλιο χωρίς γιατρούς;
• Τον Οκτώβριο 2004 ο υπουργός Άμυνας της ΝΔ, πρώην αντισμήναρχος κ. Σπηλιωτόπουλος, θεώρησε ότι η παρουσία δύο στρατιωτικών στο ΚΥΣΕΑ είναι περιττή και με απόφαση κατάργησε τη συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ στο Συμβούλιο, που θεωρήθηκε, όχι άδικα, ως ενέργεια που απαξίωνε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

• Για να τα κάνω λιανά, για την αγορά των 10 F-16 το 2005 αποφάσισαν οι κ. Καραμανλής, Σουφλιάς, Παυλόπουλος η κ. Φάνη Πετραλιά, ουχί όμως ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Ας αφήσουμε τον τότε Α/ΓΕΑ, που κανένας δεν ρώτησε αν είχε ανάγκη η ΠΑ αυτά τα μαχητικά.

• Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αντωνακόπουλος, αντί να υποβάλει την παραίτησή του, έκανε πως δεν κατάλαβε, «ίνα μην προκαλέσει αναταραχή στο Στράτευμα...», όπως δήλωσε. «Φτου σου κ.....μένο Στράτευμα», θα επαναλάμβανε ο αείμνηστος Κονδύλης, αν ζούσε.


• Ακολούθησαν διαμαρτυρίες των ΠΑΣΟΚων, επί ματαίω, και δηλώσεις: «Όταν θα επανέλθουμε κ.λπ.»


• Επανήλθαν στην εξουσία και στο ΦΕΚ 217/29.10.09 δημοσιεύθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν διάφορες κυρίες και κύριοι, αλλά ο Α/ΓΕΕΘΑ θα μετέχει όταν καλείται ΑΝΕΥ ΨΗΦΟΥ. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ προέβη σε αυτήν την ενέργεια για να τιμήσει το Στράτευμα και να ανυψώσει το φρόνημα των στελεχών. Ίσως ο κ. Βενιζέλος, αρμόδιος υπουργός, θεώρησε εαυτόν αρχιστράτηγο και έκρινε ότι δεν χρειαζόταν ο Α/ΓΕΕΘΑ στο Συμβούλιο.

                                                          

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Όπως πάνε τα πράγματα σύντομα θα δούμε και πολιτικά συμβούλια ...χωρίς πολιτικούς. (Όχι ότι τώρα έχουμε δηλαδή...)