18 Οκτ 2010

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και η καταπολέμηση της φτώχειας υποχρέωση
«……..To κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει με τη δύναμή του την ικανοποίηση των αναγκών που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους …….»Αν δεν το κάνει καταλήγει, «παραλείπει ένα επιτακτικό του καθήκον»(Duguit, Leon 1901 Γάλλος νομικός)
Ο Φρανσουά Μιτεράν είπε κάποτε πολύ εύστοχα ότι «αυτή η Ευρώπη πρέπει να ζήσει με το κοινωνικό της κράτος, διαφορετικά θα πεθάνει».
Είναι πεποίθησή μας ότι η Κοινωνική πολιτική, δεν μπορεί να ασκηθεί ερήμην της κοινωνίας. Δεν μπορεί να εκλαμβάνεται η κοινωνική ανάπτυξη ως προνόμιο των λίγων, εις βάρος των πολλών. Δεν μπορεί να δίνεται έμφαση μόνο στην οικονομία της αγοράς ή μόνο στους αριθμούς των προϋπολογισμών παραμελώντας την κοινωνική τους επέκταση.
Δεν αρκούν μόνο τα κεφάλαια αλλά χρειάζονται και οι δημόσιες πολιτικές που διαμορφώνουν το Κοινωνικό Μοντέλο. Διότι η ζωή δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι και προσδοκίες .Η κοινωνία λοιπόν περνάει σήμερα μια κρίση προσδοκιών, ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στο μέλλον. Και σε αυτό το επίπεδο το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό .Είναι πρωτίστως πολιτικό.
Πρωταρχικό μέλημα του συνδυασμού μας είναι ο συμπολίτης μας. Με την ευκαιρία της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου στα πλαίσια του Καλλικράτη, θα οργανώσουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και θα αναπτύξουμε τις κοινωνικές δομές με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις βασικές καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας.
Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που θα αναπτύξουμε με τους πολίτες, μέσα από τις συνεχείς συντονισμένες παρεμβάσεις μας για καλύτερες και πιο σύνθετες υπηρεσίες, φιλοδοξούμε να δώσουν στη πόλη μας τη φυσιογνωμία μιας μεγάλης οικογένειας. Όπου όλα τα μέλη της θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όπου όλοι θα απολαμβάνουν τον ίδιο βαθμό εξυπηρέτησης και σεβασμού από το σύνολο της δημοτικής διοίκησης.
Το κοινωνικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας είναι υλοποιήσιμο και είμαστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί. Περιλαμβάνει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟυσ ΣΤΑΘΜΟυσ, Γραφείο Ενημέρωσης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΜΕΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ για Ειδικές Πληθυσμιακές Ομάδες (Ρομά - Τσιγγάνοι),Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες και Αγωγής Υγείας, προγράμματα για την IΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ και τον εθελοντισμό.
Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω ότι το στοίχημα της εποχής είναι η πλατιά συναίνεση πολιτικών, ακαδημαϊκών και της κοινωνίας μας. Είναι η μετάβαση από ένα αναποτελεσματικό κράτος και μια ασύδοτη αγορά σε ένα αποτελεσματικό κράτος που σέβεται και εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Σε μια δίκαιη κοινωνία, δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί. Κρίνεται αναγκαία η επιστροφή σε εκείνες τις αξίες που γέννησαν και στην πορεία αναζωογόνησαν το κοινωνικό κράτος, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Φωτεινή Κουλούρη
Αν.Διοικητής Γ..Ν. Ασκληπιείου Βούλας (Μsc)
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Yποψήφια Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας
Θρακομακεδόνων (Τοπικό Συμβούλιο)
ΠΑΝΑΧΑΡΝΑΙΚΗ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Φωτιάδη