3 Οκτ 2010

Η «Ζούγκλα» και το ανύπαρκτο Ολυμπιακό Χωριό

Στις 30.9.10 η εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον «Alter», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Ολυμπιακό Χωριό. Προβλήθηκε ρεπορτάζ που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα και φανέρωσε τη μίζερη εικόνα της πόλης μας, με τις κακοτεχνίες, τις σημαντικές ελλείψεις και όλα τα, γνωστά σε μας, δεινά που τη μαστίζουν. Αν και έχουμε πλήρη επίγνωση του τι παρέλαβε ο καθένας μας και τι καλείται να πληρώσει, προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα όταν ο φακός του ρεπορτάζ έδειξε παράλληλα κατασκευαστικές λεπτομέρειες ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Γέρακα και τις αντίστοιχες ενός διαμερίσματος στο Ολυμπιακό Χωριό. Η σύγκριση της ποιότητας χαώδης... Η μέρα με τη νύχτα! Και όμως, το δικό μας κοστίζει 1.514 € το τετρ. μέτρο, ενώ το ποιοτικότερο πολυτελές στον Γέρακα, μόνο 1.170 €, δηλαδή περίπου 30% φθηνότερα!
Παρά την αντιδεοντολογική αντιμετώπιση που είχα από τον ρεπόρτερ κ. Ευθυμίου, οφείλω να πω ότι η δουλειά του ήταν εξαιρετική και το ρεπορτάζ πράγματι αποκαλυπτικό. Ο κ. Ευθυμίου μου τηλεφώνησε και ζήτησε να τον καθοδηγήσω προκειμένου να πάρει τα πλάνα που ήθελε. Τον παρέπεμψα γι’ αυτό στον Σύλλογο Κατοίκων και συμφωνήσαμε να με επισκεφθεί στο τέλος του ρεπορτάζ για να του δώσω κάποια σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία. Δεν επικοινώνησε όμως ποτέ και αγνοήθηκαν τα μηνύματα που άφησα στο κανάλι, όπως και τα στοιχεία που έστειλα στο e-mail παρεμβάσεων της εκπομπής.
Μετά την προβολή του ρεπορτάζ, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ο καθηγητής κ. Κατσαντώνης, που συμμετείχε στο πάνελ, ρώτησαν τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κατοίκων αν έχουν προσφύγει μέχρι τώρα στη δικαιοσύνη. Δόθηκαν διάφορες απαντήσεις, όπως ότι στάλθηκε εξώδικη επιστολή, ότι έγινε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ότι ...τα σχολεία μας πληρώνουν ακριβά το ρεύμα στη ΔΕΗ (!) κ.λ.π. Αλλά οι ερωτώντες επέμειναν: «Στον εισαγγελέα καταθέσατε μηνυτήρια αναφορά»; Για να ψελλίσει, με τα πολλά, ένας τους, «Ναι. ΚΑΠΟΙΟΙ κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά». «Και τι αποτέλεσμα είχε», ρώτησε ο κ. Κατσαντώνης, για να πάρει την απάντηση «δεν γνωρίζουμε ακόμα...»
Αυτά είναι δυστυχώς τα χάλια μας, αφού οι ανύπαρκτοι κατάφεραν να πείσουν τους ανίκανους ότι ολόκληρο το Ολυμπιακό Χωριό, με τα δικά μας προβλήματα και τις δικές τους ευθύνες, απλούστατα ...δεν υπάρχει! Στο Υπ. Εσωτερικών ένας μανδαρίνος μας διαβεβαιώνει κάθε τόσο, ότι ψάχνει -εδώ και μήνες τώρα- να ανακαλύψει το Ολυμπιακό Χωριό στο χάρτη. Όταν το εντοπίσει θα ενημερώσει τον προϊστάμενό του και εκείνος θα αποφασίσει αν ανήκει στην ελληνική επικράτεια και αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί...
* * *
Ας δούμε όμως τα γεγονότα που αποσιωπήθηκαν και αντί να φωτιστεί συσκοτίστηκε περισσότερο η εικόνα του Ολυμπιακού Χωριού. Στις 3 του Αυγούστου που μας πέρασε, ο Σύλλογος Κατοίκων ενημερώθηκε ότι οι εργολάβοι έχουν υποβάλλει «ειδική όχληση στην Εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό 2004», στην οποία αν δεν υπάρξει ουσιαστική αναχαίτιση (από την Εταιρεία) ως τις 6 Αυγούστου, θα κλείσει οριστικά το έργο του Ολυμπιακού Χωριού, με τον κίνδυνο της πλήρους απαλλαγής των εργολάβων από τις υποχρεώσεις τους». Ο Σύλλογος Κατοίκων αντέδρασε στέλνοντας μια επιστολή στην «Ο.Χ.Α.Ε.».
Η ίδια πληροφόρηση έφθασε και στη Μ.Κ.Ο. «Ολυμπιακό Χωριό - Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη» (ο «βαρύγδουπος» τίτλος της οργάνωσής μας είναι παρμένος από τις επίσης βαρύγδουπες εξαγγελίες για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού, για να μην ξεχνιόμαστε). Η Οργάνωσή μας, λοιπόν, αντέδρασε άμεσα καταθέτοντας αναφορά-καταγγελία προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία αφού τον ενημερώνει για τον παραπάνω κίνδυνο, καταλήγει: «...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Καταγγέλλουμε κάθε υπεύθυνο και ζητούμε να διαταχθεί προκαταρτική εξέταση, προς διαπίστωση τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση αυτή. Καλούμε την δικαιοσύνη να επέμβει και να περισώσει την περιουσία μας αλλά και την περιουσία του Ο.Ε.Κ. η οποία θεωρούμε ότι χωρίς την ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΘΕΙ».
Θεωρήσαμε εύλογο να ενημερώσουμε τους κατοίκους μέσα από την ιστοσελίδα και την εφημερίδα του Συλλόγου Κατοίκων -του οποίου είμαστε τακτικά μέλη- και στείλαμε στους υπευθύνους τους την αναφορά-καταγγελία προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η απάντηση από τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας ήταν ότι χρειάζεται η έγκριση του Δ.Σ., ενώ η απάντηση του ομολόγου του της εφημερίδας, ότι την τελική έγκριση της ύλης την κάνει ...ο τυπογράφος(!!!) Τελικά, όπως διαπίστωσαν και οι συμπολίτες μας, ο τυπογράφος και το Δ.Σ. συμφώνησαν πως αυτά που επέλεξαν και δημοσίευσαν ήταν πολύ πιο σημαντικά για την πληροφόρηση των κατοίκων και έτσι απέφυγαν να τους κουράσουν με ανούσια και περιττά, όπως η δική μας καταγγελία στον Άρειο Πάγο.
Για την ιστορία -και την πληροφόρηση των συμπολιτών μας, βέβαια- το ενδεχόμενο απαλλαγής, στις 6.8.2010, των εργολάβων από τις υποχρεώσεις τους στο Ολυμπιακό Χωριό το αποφύγαμε και εύχομαι αυτό να είναι οριστικό. Αν η ενέργειά μας συνέβαλλε στη θετική έκβαση, μπορώ εύλογα να το υποθέσω, χωρίς ωστόσο να είμαι και βέβαιος. Ενδέχεται να χτυπήσαμε μια ήδη ανοιχτή πόρτα και δεν θα θέλαμε να αδικήσουμε κανένα. Το βέβαιο είναι ότι, στο χρονικό περιθώριο των 48 ωρών που διαθέταμε, κάναμε αυτό που μπορούσαμε αλλά και αυτό που είχαμε υποχρέωση να κάνουμε, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο τεράστιος κίνδυνος που, δυστυχώς, για καιρό ακόμα θα διατρέχουμε. Γι’ αυτό και απαιτείται η εγρήγορση όλων μας και κυρίως της δικαιοσύνης η οποία είναι πλέον ενημερωμένη.

Παύλος Γεωργίου
Γεν. Γραμματέας
ΜΚΟ «Ολυμπιακό Χωριό -
Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη»

Σ.Σ.: Ἡ "Δεκέλεια" δημοσίευσε τήν Καταγγελία τῆς ΜΚΟ στή σελ. 9 τοῦ προηγουμένου φύλλου (Σεπτεμβρίου).